onsdag 5 juni 2013

Vem äger hennes kropp?

Antar att det inte har undgått någon att Angelina Jolie har opererat bort båda sina bröst i förebyggande syfte, då hon bär på en gen som markant ökar risken för henne att utveckla bröstcancer.

OK, hur börja detta. Som drabbad av vestibulit känner en sig på många sätt okvinnlig, mindre feminin och liksom handikappad som kvinna överhuvudtaget. Innan vestibuliten tänker en inte så mycket på hur mycket samhället (dvs vi och alla omkring oss) fokuserar kring hur sex ska se ut och att det är enbart det omslutande sexet som räknas som "sex på riktigt". 

Efter vestibulit, när en känner sig som en mindre värd kvinna för att en inte kan genomföra ett omslutande samlag, inser en att det fnns så mycket mer som definierar kvinnlighet, en själv och ens liv. 

Det är ju saker som en rent intellektuellt förstår, men som en inte INSER, alltså att det går upp för en helt och fullt vad det innebär.

Så. Då har vi fastställt det. Åter till Angelina Jolie. Hon har alltså opererat bort båda sina bröst, dvs något som, enligt samhället, är en lika fundamental och definierande del av att vara kvinna som att kunna genomföra ett omslutande samlag. Så Jolie har frivilligt gjort ett stort ingrepp på sin, av samhället definierade, kvinnlighet.  

Såklart det är en stor grej! Hon är en global person, både genom sina filmroller och som engagerad i olika samhällsprojekt. Döm då om min förvåning när jag stöter på den här timblr-posten som har samlat ihop twitterinlägg från alla möjliga som säger hur synd det är om Brad Pitt (hennes man), hur det inte var rätt att rycka bort hennes bröst (för att de är allmängods!) och hur det är rätt åt henne att bli av med brösten för hon är en sån jävla bitch (oklart exakt vad hon gjort...).

Läs den, och läs hennes egna ord om varför (finns länkad i posten ovan). Jag har så svårt att förstå att människor orkar tänka sådana tankar, bara svarta, onda, elaka tankar. Och jag har så svårt att förstå hur hennes kropp, hennes EGEN kropp, kan vara något som det allmänna har någotsomhelst med att göra. Det är ungefär som upprördheten som kom när en tjej fångades på bild under Melodifestivalen med armarna ovanför huvudet och orakade armhålor. Varför blir det sån jäkla upprördhet, som att någon har begått ett brott?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar